marți, 10 august 2010

Mike Costache





Ziarul Financiar te-a clasat in Top 1000 Oameni de Afaceri in Romania in 2008. Ai avut multe aparitii in mass-media. Wall Street Journal, Entrepreneur Magazine, Malibu Times, Ziarul Financiar, Capital, Business Standard, Business Magazine, Adevarul, Gandul, Cotidianul, The Money Channel si TVR sunt doar cateva din  publicatiile, care au scris despre tine sau brand-urile pe care le promovezi. Ne face placere sa publicam acest interviu pe blogul tetatet. Care crezi ca e principalul tau merit, pentru care ai devenit popular?
In primul rand, as vrea sa mentionez ca nu ma consider ”popular”. Pentru mine, popular inseamana sa ai brand awareness la nivel national, nu doar in una sau mai multe industrii in care activezi. In al doilea rand, tin sa mentionez ca cele peste 2.000 de aparitii in presa romaneasca in ultimii cinci ani au fost mai mult legate de brandurile pe care le-am reprezentat si de mai multe proiecte sociale si activitati filantropice pe care le-am initiat sau coordonat.  Dar pot da vina si pe directorii de PR cu care am lucrat…
Până în prezent ai locuit în România, Israel şi SUA. Desi studiile le-ai terminat in L.A. si Boston, ai decis din 2005 sa stai mai mult prin Romania. Ti-a fost dor de Romania?
Avand in vedere ca am plecat din Romania de la varsta de 11 ani si m-am intors doar pentru mici vacante de vreo patru ori in 16 ani, simteam nevoia de a intelege cum merg lucrurile in tara mea natala. In 2004, am infiintat impreuna cu inca trei prieteni din Los Angeles organizatia Romanian-American Professionals Network (www.RAPN.org) si incet-incet organizatia a crescut si a ajuns sa numere peste 500 de membri. Mi-am dat seama ca eram cu totii dornici de a face afaceri in sau cu Romania, dar pentru aceasta trebuia sa stim mai exact cum functioneaza politica in Romania, intrucat stiam cu totii ca ceea ce ni se livra la tv nu era purul adevar. In 2004, am fost in vizita la Brasov unde am inaugurat un parc de joaca pentru 67 de copii orfani de la Centru de Plasament Rupea, banii pentru construirea acestuia, aproximativ 34.000 de dolari, provenind de la sotia celebrului regizor Steven Spielberg si de la alti donatori din Los Angeles si Las Vegas. La Bucuresti, inainte sa ma intorc in State, m-am cunoscut cu Alex Ghita (membru tetatet din decembrie 2009) care urma sa organizeze, in martie 2005, primul targ de universitati internationale (RIUF). Alex mi-a sugerat sa particip si eu la acest trag si sa recrutez studenti pentru unversitatea de la care am absolvit eu. La RIUF m-am cunoscut cu cineva care mi-a sugerat sa facem o afacere impreuna cu import de bauturi din America. Astfel, in 2006, am adus in Romania marca Rockstar Energy Drink, cea mai populara marca de bauturi energizante dupa Red Bull. Ca sa concluzionez, mi-a fost dor de Romania in sensul ca am vrut sa inteleg cum merg lucrurile aici. Ca sa-mi justific timpul petrecut in tara, am fost nevoit sa fac afaceri si prin aceste activitati acum sunt multumit de investitia de timp pe care am facut-o.
Din profilul tau pe tetatet reiese ca ai facut un curs la Harvard University. Povesteste-ne despre aceasta experienta…
In 2003 am absolvit programul post-universitar in Mediere, Arbritrare si Negocieri de la Pepperdine University – School of Law. Acest program era clasat pe primul loc in lume, iar programul post-universitar de negocieri de la Harvard era pe locul doi. Eram doar curios care era diferenta, astfel ca, in 2008, mi-am facut cadou de ziua mea si acest program.
Statusul tău pe tetatet este “Freely you have received, freely give.”. Este un motto care te ghideaza permanent? De ce?
Nu sunt o persoana religioasa, dar am studiat Biblia trei ani cat am locuit in Israel (este o materie obligatorie in fiecare an din clasa intai pana la terminarea licelului). Acest motto este, de fapt, un citat din Biblie scris pe un perete la universitatea Pepperdine University din Malibu (California), pe care am absolvit-o.  Am trecut pe langa acest citat de sute de ori si il tot citeam pana cand, intr-o zi, am realizat ca inseamna ceva pentru mine. La vremea aceea, mi-am dat seama ca bursa mea era platita de alti absolventi care donasera bani intr-un fond din care se alocau burse. Acest lucru m-a motivat si pe mine sa donez bani, ca si altii sa poata beneficia de o educatie buna. De atunci, tot ceea ce fac in viata este cu scopul precis de a contribui in societate, fara sa stiu exact daca “favoarea” mi se va intoarce vreodata. Noi toti, intai am primit dreptul de a trai (deci am primit ceva “gratis” intai) si ar trebuie sa tot dam de la noi totul pentru ca oricum nu ne apartine si in mod sigur nu vom lua nimic cu noi unde ne ducem dupa ce se stinge “lumina”.
În prezent eşti conectat cu 92 de persoane în reţeaua tetatet, majoritatea fiind contacte pe care le-ai adus din afara reţelei. Ce te-a determinat să-ţi inviţi cunoscuţii în prima reţea socială românească de business?
Sa fiu sincer, cea mai atractiva functionalitate pe tetatet, in afara calitatii membrilor, este clasamentul general. Este genial si te motiveaza sa folosesti site-ul in metode in care nu numai tu ai de beneficia ci toata comunitatea are ce invata de la tine (prin posturi pe blog, uploadare de documente de interes public…). Lasand insa la o partea acest clasament, mi-am invitat prietenii de pe LinkedIn pentru ca sunt oameni de valoare si am vrut sa le aduc la cunostinta ca acum pot beneficia de network-ul creat de tetatet.
Ai introdus trei persoane în cercul încrederii: Marius Panait, Raoul Marinescu si Silviu Craescu. Care e motivul pentru care decizia a căzut pe ei?
Este chiar simplu: dupa vreo trei cerinte de a-mi face cont pe tetatet de la trei amici diferiti, am primit a patra cerere de la Marius Panait pe care am avut sansa sa-l cunosc inca din 2005, cand am revenit in Romania dupa 16 ani traiti in Israel si America. Marius este un om de incredere care cunoaste bine piata de IT din Romania si am tras concluzia ca daca el si-a facut cont pe tetatet, sansele sunt mari sa gasesc si alti oameni de valoare ca el pe acest site de networking. Cand mi-am importat cei aproape 1000 de prieteni romani din LinkedIn, Raul Marinescu (un prieten bun din Los Angeles care este co-fondator impreuna cu mine si cu inca doi romani din Los Angeles la clubul Romanian-American Professional Network) mi-a cerut sa-l adaug in cercul meu de incredere si evident ca nu am ezitat. Silviu Craescu (fostul sef de protocol pentru ultimii doi ambasadori Americani la Bucuresti) este un alt mare profesionist de mare calibru care si-a construit toata cariera pe baza increderii care mi-a cerut sa il adaug in cercul meu de incredere si nu am ezitat.
Cât de des intri pe tetatet?
Cred ca in ultima luna, am vizitat tetatet minim o data pe zi. Practic, intru de fiecare data cand primesc o cerere de conectare pentru a citi profilul persoanei inainte de a-l aproba sau cand am nevoie de un serviciu anume (grafic design, consultanta, etc) ca sa vad cu cine sunt prieteni prietenii mei.
Care crezi că sunt direcţiile în care ar trebui dezvoltat site-ul?
Acum ca site-ul este functional 100% si a fost testat de peste 5.000 de utilizatori un an intreg, cred ca a venit timpul de a avea o sectiune cu povesti de succes si de o mediatizare mult mai ampla pentru a promova si a atrage mai multi membri de calitate.
Ce planuri ţi-ai făcut pe anul 2010?
In primul rand imi propun sa continuu sa srtang minimum 100.000 de dolari pentru fundatia Blue Heron, in al carui consiliu de administrare fac parte din 2002, cand s-a infiintat la Los Angeles. Acesti bani ne vor permite sa extindem programul de burse universitare pentru copii proveniti din centre de plasament. Actual avem 70 de bursieri in zece judete si planul meu este sa putem acoperi burse in toata tara. In al doilea rand doresc sa produc, impreuna cu o echipa de inalt profesionalism, emisiunea Miss Universe Romania 2010 la un nivel mai inalt decat cel de anul trecut, avand in vedere ca fata ce ne va reprezenta tara la concursul international Miss Universe 2010, in august, va fi vazuta de peste un miliard de telespectatori in 180 de tari. Doresc sa continuu si misiunea pe care am inceput-o acum 15 ani: aceea de a vizita 3-4 tari noi in fiecare an. Targetul meu este sa ajung sa calc in 200 de tari, iar acum sunt la 43 deci mai am mult pana sa ating acest target. Nu in ultimul rand, imi doresc sa petrec cat mai mult timp alaturi de familia mea si in acest an
Multumim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu